Bambu fidanı fiyatları Batum ve Arhavi Bambu fidanlığı

Bambu fidanı fiyatları Batum ve Arhavi Bambu fidanlığı

 Çay ve Fındığa Alternatif, Karadeniz de bakım bile gerektirmeden büyüyebilen ender ürünlerden biridir.

Sınırlı sayıda Yetişmiş Bambu fidan Fiyatı:

25 litrelik saksıda yetişmiş Bambu Gelişmesine orantılı olarak 50 – 100 – 150.00 TL 

Bambu türleri tekstil sektöründe iplik olarak giysiler için kullanılır? “Phyllostachys Pubescens” veya “Phyllostachys heterocycla” yaygın Moso Bambu ahşap ve diğer birçok bambu ürünleri için kullanılan ayrı çeşididir. Moso bambu yaklaşık 3 milyon hektarlık, Çin’de çok büyür. Moso 7-18cm çapı ile yüksekliği 25 metreden fazla büyüyebilir ve( -) 23 ° C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir Ancak, sıcak hava ve kısa kışlar olan bölgelerde daha iyi bir büyüme beklenebilir. Bu bitki  çimengiller ailesinden (Poaceae) olarak boyu 25 metreye ulaşır… Bu bitki her gün 1 metreden fazla, hatta günde 120 Cm büyür.  Dünyanın en hızlı büyüyen canlısı denebilir. Gelişme evresini tamamladıktan sonra, topraktan çıktığı andan sonra sadece 40 günde boyu 20 metreyi, kereste çapı 18 cm’ yi bulur. Bazı ülkelerin ekonomileri büyük ölçüde bu bitkiye bağlı olarak surmektedir. Kerestesi her türlü eşya ve mobilya sanayisinde kullanılır. İnşaatlarda, el sanatları ve sunta olarak işlenebilir. Sürgünleri (filizleri) taze, kurutulmuş ya da konserve olarak yenilebilir. Çok önemli bir peyzaj aracıdır. Yaprakları ile bahçelere ve yeşil alanlara büyük güzellikler sunar. Ekolojik açıdan büyük öneme sahiptir. Toprak ve su korunmasında kullanılmasının yanında erozyonu ve toprak aşınmalarını önler. Sadece tropikal iklimlerde ve ülkelerde değil, ılıman iklimlerde de yetişir. Sıfırın altında (-) 25  ° C ‘ye  dayanıklıdır. Ilıman iklimlerde ormanlar yaratabilirsiniz….

bambu nasıl yetiştirilir

bambu nasıl yetiştirilir

Ekonomik değeri oldukça yüksek ve Doğu Karadeniz iklimine de uyumlu olan bambu ağaçlarının bölgede fındık ve çaya alternatif ürün olabileceği belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var, bambu üzerine Japonya’da 4,5 yıl araştırma yaptıktan sonra, 1200 bambu türünden 3 tanesinin bölgenin ekolojik şartlarına uygun olduğunu tespit ettiğini söyledi.

1. Adres: İrtibat Bürosu 

Ali BATUM

(Sanayi Sitesi Başkanı)

Batumoğlu otomotiv Ltd. Şti.

Sanayi sitesi A Blok No 12

Arhavi / Artvin

Tel:0(544) 722 56 69

0 (532) 658 13 65

0(212) 546 52 68
 

2. Adres: Fabrika İmalat ve Satış

Ali BATUM

Demirciler Sanayi Sitesi 

Seyit Nizam Cad.

Seyit Nizam Mah. 2. Yol No: 32

Zeytinburnu  / İSTANBUL 

Tel:0(544) 722 56 69

0 (532) 658 13 65

0(212) 546 52 68
 

 

Türkiye’ye döndükten sonra Rize’nin Pazar ve Artvinin Arhavi ilçesinde  kendi imkanlarıyla bambu yetiştirmeye başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Var “1.5 yıl süren bu çalışmada bize Japonlar teknik olarak destek verdiler. Dışarıdan almak zorunda olduğumuz 1,5 metre uzunluğundaki bambu rizomlarından (bambu tohumu) ne kadar çok bambu üreteceğimiz, bambuların ne kadar uzayacağı, hangi mevsimde kesilmesi gerektiği ve nerelerde değerlendirilebileceği konusunda araştırmalar yaptık. Hedefimiz üreticiye kendi ürettiğimiz ucuz ve nitelikli bambu ri zomu sağlamak. Böylece bambu üretmek için dışarıya bağımlı olmayacağız” dedi.

(Bambu kökleri yıllar geçtikçe toprağın içinde kalınlaştıkça bambular yerden kalın çıkar. Aşağıdaki alıntı resimden bakınız.)

bambu

büyüyen bambu

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bambu yetiştiriciliğinden yüksek düzeyde ekonomik getiri sağlayabilecek özel koşullara sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Var “1200’e yakın çeşidi bulunan bambu, yeryüzünde 14 milyon hektardan fazla bir alanı kaplıyor. Bambu daha çok Uzakdoğu ve Güney Amerika’da yayılış gösteriyor. Dağınık, küme ve tırmanıcı türleri olan bambulardan Doğu Karadeniz Bölgesi’ne en uygun olanı Çin, Japonya ve Bangladeş’de yetişen küme şeklinde topluluk oluşturan bambulardır” diye konuştu.

Bambuların binden fazla eşyada alet veya parça olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Var, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 100 bambu türünün genç filizleri yenilebilir niteliktedir. Bu ürünlerin Çin’de yıllık üretimi 1 milyon tondan fazladır. Çin’de bir çok bambu türü, süs bitkisi ve erozyon kontrolü amacı ile kullanılır. Çin’de, artan bambu talebini karşılayabilmek için geliştirilen teknikler sayesinde bambu endüstrisi hızla büyümektedir. Bambular oluşturdukları sık, yoğun ve birbirlerine girmiş kök sistemlerinden dolayı, şevli alanlarda toprak kaymasını önlemek ve erozyon kontrolü için kullanılmaktadır. Ayrıca bu özelliklerinden dolayı karayollarındaki şevlerde de çok fazla kullanılır. Bunun yanında bambular nehir ve göl kenarında kıyının korunması için fonksiyonel olarak da kullanılmaya elverişlidir. Toprak kaymalarını engellerler. Bambular sık ve yeşil yapraklarından dolayı rüzgar perdesi olarak da kullanılır. Bunun dışında hava kirliliğinin azalmasında ve gürültü perdesi olarak kullanılır. Uzakdoğu peyzaj sanatında asırlarca vazgeçilmez bir bitki örtüsü olmuş ve hemen hemen tüm yeşil alanlarda bazen bir yer örtüsü, bazen canlı çit, bazen bir rüzgar perdesi, bazen de yaprak ve gövde güzelliklerinden dolayı süs bitkisi olarak kullanılmıştır.”

BAMBU PEYZAJ MİMARLARI TARAFINDAN SIKLIKLA KULLANILIYOR
Bambuların korunaklı iç mekanlarda, teraslarda verandalarda peyzaj mimarları tarafından sıklıkla kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Var “Kiriş, çatı, kasnak, çerçeve, yer döşemesi, duvar, tavan, kapı, pencere çerçevesi, yuvarlak veya parçalanmış bambu gövdelerinden yapılır. Uzun gövdeler birbirine bağlanarak yüksek yapılarda yapı iskelesi olarak da ihtiyacı karşılar. Bambu gövdeleri müzik enstrümanı yapımında da çok fazla kullanılır. Bambudan yapılan müzik enstrümanları özellikle Filipinler ve Endonezya’da çok yaygındır. Bambu geleneksel kullanım dışında modern endüstride de kullanılan önemli bir materyaldir. Bazı betonarme konstrüksiyonlar içinde demir yerine boyuna parçalanmış bambu gövdeleri kullanılır” dedi.büyüyen banbu 3
Çin’de 2 bin yıl önce bambudan kağıt hamurunun yapıldığını kaydeden 
Prof. Dr. Var şunları söyledi: “Günümüzde Hindistan’da 3.23 milyon tonluk yıllık bambu üretiminin yaklaşık olarak yarısı kağıt sanayinde kullanılmaktadır. 2. Dünya Savaşı yıllarında bambu kontraplağı, uçak malzemesi olarak üretilmiştir. Bambu gövdeleri, uzun süre kaynar suda bekletildikten sonra 3-4 m boyundaki bu gövdeler makinelerle soyularak çok kaliteli bir kaplama malzemesi elde edilir. Ayrıca artık bambuların gövdeleri odun kömürü fırınlarında da değerlendirilir. 1 kg bambu kömürü 5000 kalori enerjiye sahiptir. Bu değer aynı miktardaki odun kömüründen yüzde 20 daha fazladır. Bu kalori değeri kömürün yüzde 70-80’ine ve ham petrolün yüzde 50’sine karşılık gelir. Bambu kömürü yalnızca enerji kaynağı olarak kullanılmaz. Bambu kömürünün tozu, bambu sürgünlerinin yetiştirildiği alanlara, çeltik tarlalarına, park ve bahçelerde gübre olarakda kullanılabilinir. Bambu türlerinden bazılarının genç sürgünleri sebze olarak yenir ve tarımı yapılır.”

büyüyen banbu büyüyen banbu 2

Prof. Dr. Mustafa Var, yağışın bambuların dağılımında önemli bir etken olduğunu belirterek, “Özellikle bambuların büyüme devresinde Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yağış mutlaka gereklidir. Bambular en iyi gelişimlerini iyi drenajlı, kumlu balçık topraklarda ve killi balçıklı nehir alüvyonlarında veya taşlık kayalık alanlarda yapar. Birkaç bambu bataklık alanlarda ve ıslak nehir yataklarında da yetişebilir. Yoğun kar yağışı ve aşırı rüzgar büyümeyi sınırlandıran faktörler olup bu faktörler bambuların yayılışını etkilemezler” şeklinde konuştu.
Bambuların genel olarak 8.8 santigrat derece ile 36 santigrat derece arasındaki sıcaklık değerleri arasında iyi yetiştiğini ifade eden 
Prof. Dr. Var, Doğu Karadeniz Bölgesi için önerilen türlerin, Japonya’da sıcaklığın -18 dereceye kadar düştüğü yerlerde yetişen türler olduğunu söyledi.

Bambu Lifi

Bambu bitkisinin selüloz oranının yüksek olması kağıt ve tekstil endüstrileri
olmak üzere bir çok alanda ham madde olarak kullanımını gündeme getirmiştir.

Selüloz oranının yüksek olması yanında elde edilen liflerin özelliklerinin
giysi konforu açısından olumlu özelliklere sahip olması, özellikle
son yıllarda bu liflerin popülaritesini artırmıştır.

Lif eldesi için ise 2-4 yıllık bambular daha uygun olmaktadır.

Bambu bitkisinin yaşı ile içerdiği lif oranı arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Bir yılın
altındakilerde yaklaşık % 75, bir yıllıklarda % 66, üç yıllıklarda % 58 oranında lif bulunmaktadır.
Bambu bitkisinin yaşının artmasıyla yapıdaki lignin artmakta ve liflerin birbirinden ayrılması zorlaşmaktadır.

Doğal bambu liflerinin mikroskop altında boyuna görünümü incelendiğinde, bir çok küçük oyuk görülmektedir. Enine kesiti ise tam oval olmayan, böbrek şeklindedir ve ortada lümen açık bir şekilde görülmektedir. Dış duvar, dairesel tabaka yapısındadır ve nemi hemen absorbe edip buharlaşmasını sağlayan (nemin nüfuz ettiği) liflerden oluşmaktadır. Özel, doğal kanallı bir yapıya sahiptir ve lifin içindeki bu boşluklar insan terini hemen absorbe edip, buharlaşmasını sağlamaktadır. Fiziksel özelliklerinin analiz edilmesiyle yüksek bir mukavemetinin ve düşük esnekliğinin olduğu bulunmuştur. İnceliği 1200’den 2000 Nm’e kadar değişebilmektedir.
Düşük ve orta kalınlıktaki iplik üretimi için uygundur.

Doğal bambu liflerinden elde edilen tekstil ürünleri, mükemmel nem absorbsiyonu ve nemin buharlaştırılması
gibi özellikleri ile giysi konforu açısından üstünlüklere sahiptir. Bunun temelinde lif yüzeyinde bulunan birçok
küçük oyuk ve enine kesitindeki sayılamayacak kadar çok lümenin olmasıdır. Doğal bambu liflerine “nefes alan lifler” denilebilir. Yazlık kıyafetler için oldukça uygundur. Bambu liflerinin pamuk ve ipek gibi liflerle belirli oranda karıştırılması ile çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı ve konforlu iç giyim ürünleri elde edilmektedir. Gelecekte yatak takımlarında, dekoratif ev tekstillerinde ve çoraplarda kullanımının giderek artacağı düşünülmektedir.

21. yüzyıl her türlü endüstriyel uygulamada ekolojik dengenin bozulmamasına ilişkin önleyici tedbirlerin gündemde olduğu bir yüzyıldır. Tekstil endüstrisi de bu tedbirlerin, uygulamalarla yakından ilgilidir. Çevre dostu tekstil üretimi endüstrinin geleceğini şekillendirecek en önemli faktörlerden olacaktır. Bu noktada kullanılan ham maddeden, enerji kaynaklarına; ürünün geri kazanılabilirliğinden, çevreye verdiği zarara kadar tüm ürün ve işlem parametreleri dikkate alınacaktır. Doğal bambu lifleri doğal ve yenilenebilir bir kaynaktan elde edilmektedir. Lif eldesinde kullanılan yöntemler çevreye ve insan sağlığına zarar vermemektedir.
Doğal bambu lifleri mükemmel nem absorbe etme yetenekleri, hızlı buharlaşma sağlamaları ve antibakteriyel
özellikleri sayesinde tekstil mamulüne fonksiyonel özellikleri kazandırmaktadır. Bu fonksiyonların ek bir kimyasala ya da işleme gerek kalmadan doğal olarak sağlanması bambu liflerin gelecekte kullanımlarının artacağını göstermektedir.

BAMBU ELYAFININ ÖZELLİKLERİ:
Doğal Anti-bakteriyal özelliği,
Çok hafif,
Serinlik hissi,
Kaşmir ve ipek tuşesine en yakın yumuşaklık,
Vücutta oluşan teri anında emer,
Boyayı çok güzel emme özelliği,
Parlaklık görünümü nedeniyle merserizasyon gerektirmez.
Ultra -viyole işıkları kırır.
BAMBU ELYAFININ KULLANIM ALANLARI:

Erkek ve bayan iç ve dış giyim ürünleri: Bambu lifi, vücutta oluşan teri anında emmesi, serinlik hissi
vermesi, parlaklığı, yumuşaklığı ve dökümlülüğü gibi özelliklerinden dolayı erkek ve bayan dışgiyim
ürünlerinde kullanılabilmektedir. Bunların yanında doğal antibakteriyel özelliği iç giyim ürünleri ve
çoraplarda kullanılmaktadır. UV ışınlarını kırma özelliği de özellikle yazlık giysiler için uygundur.

Hijyenik ürünler ve tıbbi tekstil ürünleri: Bambu lifi doğal antibakteriyel özelliğinden dolayı bandaj,
maske, hastane giysileri, gıda ambalajları gibi pek çok hijyenik ürün ve tıbbi tekstil ürünleri için
kullanılmaya elverişli olarak görülmektedir. Doğal antibakteriyel özelliğinden dolayı bambu lifinden
elde edilecek hijyenik ürünlerde kimyasal antimikrobik madde ilavesi gerektirmediği için ciltte alerjik
oluşumlara yol açmamaktadır.

Özellikle bambu lifinden yapılan nonwoven ürünler viskon lifinden üretilen nonwoven ürünlere büyük
ölçüde benzerlik göstermektedir. Ayrıca bambu lifinin doğal antibakteriyel özelliği sayesinde hijyenik
bez, koruyucu tampon ve bez, ağız maskesi ve gıda ambalajı gibi hijyenik ve tıbbi ürünler alanında geni
bir uygulama alanı bulacağı beklenmektedir.

Ev tekstili: Nem absorbsiyonun yüksek olması, yumuşaklık ve antibakteriyel özelliği bambu lifinin
havlular için uygun bir elyaf olmasını sağlamaktadır. Yatak çarşafı, nevresim, battaniye gibi çeşitli ev
tekstili ürünlerinde kullanılan bambu lifi UV ışınlarını kırması özelliği ile perdeler için de elverişlidir.
Bambu lifi hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinin yanında sıvı filtrasyonu, toprak stabilizasyonu ve
erozyonu önleme amacıyla kullanılan jeotekstil ürünlerinde, hava ve suyu temizleyen filtrasyon
malzemelerinde, sulardan ve sulak arazilerden petrolün ayrılması için tasarlanan özel emici materyallerde,
endüstriyel kayı ve filtrelerde, kord bezi üretiminde, otomobillerde, yapılarda, tıbbi tekstil ürünlerinde ve
havacılık sektöründe kullanılmaktadır. Bambu lifi ayrıca hafiflik ve yüksek performans açısından
metallere alternatif olan bugünün yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemelerde de kullanılmaktadır
Kaynaklar;

 

www.tekstilvekonfeksiyon.com/pdf/20090723102149.pdf
http://www.teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/04_020308_5_erdumlu_tr.pdf

http://tekstilx.blogspot.com.tr/2011/01/bambu-lifi_01.html

 

 

4 Commentsto Bambu fidanı fiyatları Batum ve Arhavi Bambu fidanlığı

  1. OMER FEYZOGLU dedi ki:

    Çok faydalı bir gelir kaynağı, ürüne dönüştürüldüğü takdirde çok büyük gelir kaynağım oluşturur.
    Tepsiden parkeye kadar, iskele direğinden koltuğa kadar çok geniş ürün olanağı var.
    saygılarımla

  2. EROL NART dedi ki:

    SLM. KENDİ ÖZEL BAHCEMİZDE 5 -10 BAMBU FİDANI ALIP YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ. YERİMİZ MANİSA / SOMA DA TARLAMIZ BARAJ YANINDA RAKIM 350 – 300 GİBİ NE TAVSİYE EDERSİNİZ..

  3. güler karaca dedi ki:

    fidesi veya tohum varmı

  4. yakup dedi ki:

    Fidesinden almak istiyorum 1 tane nasıl alabilirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir